2018. szeptember 23., vasárnap

Morgan Matson: Páratlan nyár - Értékelés | Hermione


Eredeti cím: Since You've been gone

Oldalszám: 428. oldal

Kiadó: Álomgyár

Ár: 3699.-

Fülszöveg:

"Emily mindeddig önmagát védte, csigaházba visszahúzódva élt. Sloane-nak végre sikerült rávennie barátnőjét, hogy bújjon elő, hogy egy másik világot mutathasson neki. Azt tervezték, hogy fenekestül felforgatják a mindennapjaikat, és eltöltik életük legjobb nyarát. Sloane azonban váratlanul eltűnt. Mindössze egy listát hagyott maga után.A listán tizenhárom feladat szerepelt, melyekre Emily egyedül soha nem vállalkozott volna.De mi van, ha a feladatok teljesítésével Sloane nyomára bukkanhat?Emily összeszedte minden bátorságát és belevágott a váratlan nyári kalandba, hogy teljesítse az összes feladatot. Ki tudhatja, milyen titkokra derül fény a küldetés végén?Morgan Matson a kortárs ifjúsági irodalom legmagávalragadóbb, California Book-díjas szerzője, aki őszinte történeteket ír a családról, a barátságról és az első szerelemről."


Ez volt az első könyv, amelyet Morgan Matson-tól olvastam, és garantáltan nem az utolsó! A kötet pár oldal után magába szippantott, a történet teljesen magával ragadott. Az író fogalmazásmódja is csodálatos, kötelező nyári olvasmány!:)
A történet Emilyről szól, akinek a legjobb barátnője, Sloane váratlanul eltűnik. Napokon át kétségbeesetten kutat utána, üzenetekkel bombázza, amikor egy levele érkezik a keresett lánytól. A levél egy 13 pontos listát tartalmaz, amely tele van olyan feladatokkal, amelyeket Emily egyedül nem merne teljesíteni. Végül arra a következtetésre jut, hogy ha teljesíti a listán szereplő feladatokat, legjobb barátnője nyomára bukkanhat.

A nyár során szüleire se számíthat, akik belekezdenek egy új darab megírásába. A mű teljesen beszippantja a házaspárt, bezárkóznak, sőt az édesapa még a Beckett-tel, Emily öccsével való sátorozásról is lemond. Így a gyerekeknek hamar rá kell jönniük, hogy teljesen egyedül maradtak.
Emily hamar bele is vág a kalandba, igyekszik véghez vinni a Sloane listáján szereplő pontokat, amelynek hatására hamarosan futni kezd a híres Frank Porter-rel. A fiú az iskola azon tanulója, akiről az ember szinte látja, amint hatalmas sikereket ér el: egy irodát vezet, egy tanács elnöke lesz, vagy feltalál valami apró, elektronikus, létfontosságú kütyüt. Számára nincs lehetetlen, petíciókat írat alá, beszédeket mond, tipikusan az iskola jófiúja. 

Sloane-nek hála, Emily munkához is jut egy fagyizóban, ahol megismerkedik Dawn-nal, a szomszéd pizzériában dolgozó lánnyal. Miután Emily megtudja, hogy Dawn egy Jamie nevezetű emberhez is fog pizzát szállítani, szinte gondolkodás nélkül vele tart, hogy végrehajtsa a listán szereplő tizenegyedik pontot, ez pedig megadja az alapját a barátságuknak.

Az utolsó feladatokat pillanatok alatt hajtja végre, beleértve a meztelen fürdőzést is, majd végül kivétel nélkül sikerül teljesítenie a listán szereplő összes pontot, és egy benzinkúti látogatásnak hála sikeresen rájön, hol tartózkodik Sloane, akitől végre megkapja a válaszokat a kérdéseire. És ha ez nem lenne elég, szerez egy összetartó baráti társaságot, szorosabb kapcsolatba kerül az öccsével, és egy páratlan nyarat hagyhat maga mögött. A kötet elején megjelenő bizonytalan, magányos, visszahúzódó lányból, egy belevaló, bátor csajszi lesz.

A karaktereket nagyon megszerettem, mindannyian valóságosak voltak, az ember nagyon könnyen bele tudja képzelni magát a helyükbe. Mindenkinek volt valami egyedi, szerethető tulajdonsága.
Szerintem már a mű alapötlete is zseniális, és a kivitelezés is nagyszerű lett. Ezt a könyvet csak ajánlani tudom, egyszerűen csodálatos, izgalmas, és ahogy a The Guardian is írta, igazi érzelmi hullámvasút!:)


Kedvenc szereplők:

Tetszett az, ahogyan Emily megváltozott, egy teljesen másik oldalát ismerhettük meg, sikerült teljesen kibontakoznia.

Másik kedvencem Frank volt, aki okos, jószívű, és figyelmes srác volt, tipikusan az a karakter, akit nem tudsz nem szeretni :D


Kedvenc részek:


Nagyon sok van :D Hogy kiemeljek párat, az éjszakai csobbanás, a sátorozás, és az esküvő mind a kedvenc részeim közé tartoznak. 


Kedvenc idézet:


"Akkor ez valószínűleg egy jól szervezett világegyetem." 


***

"Tudtam, hogy hiányozni fog, de valahogy az volt az érzésem, hogy minden rendbe jön közöttünk. Nem tudtam, hogy mi fog történni, talán majd ugyanarra az egyetemre járunk és szobatársak leszünk, és a legvagányabb szoba lesz a miénk. De az is lehet, hogy majd csak írogatunk egymásnak, és folyamatosan listákkal bombázzuk a másikat. De lehet, hogy a heti két telefonálásra, vagy videótelefonálásra szorítkozunk majd, és emellett az összes pénzünket utazásra költjük, hogy együtt lehessünk a hétvégeken. Tudom, hogy a részletek nem is olyan lényegesek. Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen még pár száz kilométer sem tud változtatni."


***

"Olyan volt, mintha az egész világ aludna, csak a hold világított fényesen a fejünk felett."


***


Pontozás:

xoxo: Hermione

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése